Обвинение за присвояване в особено големи размери получи и вторият изпълнителен директор на фалиралата Корпоративна търговска банка. Според Георги Христов то е свързано с делото срещу Елена Йончева.

Специализираната прокуратура твърди, че Христов е извършил присвоителна дейност, като е отпуснал кредит от 25 милиона евро на фирма "Шип инвест". Фирмата е искала парите за придобиване на акции от капитала на Русенската корабостроителница, уточни Георги Христов.

По какъв начин обвинението е свързано с Елена Йончева? "Извън протокола следователката обясни, че да, това е крайният бенефициент на част от парите. Как стига до там, не ми беше обяснено, нито ми бяха предявени доказателства", отговори той, съобщи bTV.

Христов беше категоричен, че няма представа какво не е било наред с кредита, отпуснат след решение на Управителния съвет, като посочи, че акциите са били придобити и заложени, като към 20 юни 2014 г. кредитът е бил обслужен.

Подобно на своя колега Александър Панталеев, и на Георги Христов му е наложена му е 50 000 лв. гаранция, която ще обжалва.

От прокуратурата отказаха коментар.

- Какво пише в обвинението?

Присвоителна дейност от допускане на кредити. Кредит! Един.

- Един кредит от колко пари, на кого?

25 милиона евро, фирма "Шип инвест", в периода, в който съм бил осъществявал по основното дело КТБ присвоителна дейност в организирана престъпна група. Тоест, това е отделяне от общото дело и общите деяния, което аз не разбирам като юрист, както и моят адвокат.

- Вие сте разписал документ за отпуснат кредит на фирмата "Шип инвест". Офшорка ли е?

- Не.

- Тази фирма "Шип инвест" за какво е искала тези пари?

За придобиване на акции от капитала на Русенска корабостроителница. Акциите са надлежно придобити, надлежно заложени, кредитът е обслужен от 20 юни 2014 година.

- Къде точно е Вашата грешка?

Аз не виждам грешка.

- Не Ви казаха?

- Не

- Вие попитахте ли?

- Не ни предявиха материали никакви. Дори стана тема, че аз не знам дали съм подписал този кредит.

- По какъв начин Вашето обвинение е свързано с делото на Елена Йончева?

- Извън протокола следователката обясни, че - да, това е крайният бенефициент на част от парите. Как стига до там, не ми беше обяснено, нито ми бяха предявени доказателства.

- Вие попитахте и тя Ви го каза между другото, без това да бъде вписано или как?

- Ами, например, споделих извън протокола, че за този кредит има решение на Управителния съвет. Това е надзорна регулативна рамка по Закона за кредитните институции. Очевидно, щом има решение на УС, калкулациите са показвали, че спрямо капиталовата база 25 милиона евро към тази дата са надвишавали 10 процента от капитала на банката.

- И по тази причина същият кредит е надлежно отпуснат след решение на УС първо, надлежно е докладван в съответната уведомителна форма в БНБ, същият кредит е бил надзираван от надзорна инспекция на управление "Банков надзор" през 2013 година, без забележки предполагам, след като не сме получили уведомление или препоръки по него като членове на УС. И за мен е направо енигма какво и каква е причината, и какво в кредита не е наред.