Френски гражданин ще изтърпи 10 години "лишаване от свобода" за блудство с малолетни момичета в балчишко село, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура във Варна.

Добричкият окръжен съд е признал за виновен 63-годишния Е.Ж. за многократни блудствени действия с деца, за създаване на порнографски материали с тяхно участие, както и за държане на такива файлове в карта-памет и външна преносима памет.

Чужденецът ще изтърпи наказанието при първоначален строг режим и ще заплати глоба в размер на 3500 лева, посочват от държавното обвинение.

Подсъдимият - френски пенсионер, се заселил в България през 2018 година, като заживял в къща под наем в село в община Балчик. Там се запознал с българско семейство, което започнало да му помага в домакинството срещу заплащане. Така французинът се запознал и с племенничките на мъжа - на възраст от 9 до 11 години. Постепенно чужденецът се сближил с момичетата като ги разхождал с автомобила си, черпел ги и ги водел на кино.

През Коледната ваканция на 2019 година посещенията на децата в къщата на пенсионера зачестили. На 2 януари 2020 г. Е.Ж. извършил с три от момичетата блудствени действия. Същото се повторило с две от тях и в следващите няколко дни. В условията на продължавано престъпление подсъдимият заснел с дигитален фотоапарат и порнографски материали с децата.

За престъпните действия на чужденеца узнала учителка на децата. След сигнал до полицията при претърсване в дома на Е.Ж. са намерени и файлове с порнографски материали с лица от женски пол, които изглеждали като непълнолетни, допълват от прокуратурата.

Е.Ж. има криминална регистрация във Франция.

Присъдата на Добричкия окръжен съд подлежи на обжалване и протест пред по-горна инстанция.