Апелативният съд във Велико Търново приключи в едно заседание делото за убийството на 18-годишния Алекс Ангелов от град Бяла. Младежът загина при сбиване през юли 2017 г.  Съдебното решение по делото ще бъде обявено в едномесечен срок.

Преди две години Алекс Алексиев беше пребит жестоко заради една цигара и почина от раните си два дни по-късно в болница. Обвиненият за убийството - 33-годишният Валентин Маринов, получи от Окръжния съд в Русе присъда от 20 години затвор. Апелативният съд във Велико Търново обаче я намали с цели 17 години - до едва на 3 години "лишаване от свобода".

Процесът днес започна отново в Апелативния съд, след като Върховният касационен съд го върна за ново преразглеждане. Преди съдебното заседание роднините на убития младеж протестираха пред Съдебната палата във Велико Търново.

Роднините на 18-годишния Алекс поискаха от съда справедлива присъда и протестираха срещу 3-годишното наказание на Валентин Маринов, постановено преди няколко месеца от Апелативният съд във Велико Търново, което беше отменено от ВКС.

"Това ли струва човешкият живот - три години?!Това нормално ли е за вас в една правова държава!", каза близък на почерненото семейство.

"Когато убият детето ти, трябва да си сигурен, че убиецът ще получи справедлива присъда, а не да се бориш за нея. Очакваме справедливо решение, защото никой не заслужава подобен край. Алекс беше изключително добро и възпитано дете", заяви и лелята на Алекс.

Учителката на Алекс също бе сред протестиращите и разказа, че познава Алекс като изключително добро и тихо дете.12

"Всеки може да направи всичко и накрая за две-три години. Искаме справедливост. Да се знае, че не може да убиваш поголовно, нали сме правова държава", коментираха още протестиращите.

Всъщност убиецът Валентин Маринов е получил 3-годишна присъда, защото се смята, че убийството не е станало по хулигански подбуди, а заради непредпазливост.

На влизане в съдебната зала Маринов запази мълчание.

Съдът отхвърли днес искането на прокуратурата да бъдат разпитани 16 медици от Бяла и Русе, оказали помощ на Алекс.

Според приетата днес допълнителна тройна съдебно-медицинска експертиза е спорно дали черепно-мозъчната травма, от която почина младежът преди две години и половина, е в резултат от юмручен удар в лицето му, нанесен от обвиняемия Валентин Маринов.

Защитата на Валентин Маринов, поиска да бъде потвърдена присъдата на Русенския окръжен съд от три години лишаване от свобода, тъй като смъртта на Алекс не е настъпила вследствие на нанесения удар.  Той поиска преквалифициране на престъплението: "От убийство по хулигански подбуди в умишлено нанесена лека телесна повреда, в следствие на която е настъпила смърт по непредпазливост".

Държавното и частното обвинение настояха за потвърждаване на 20-годишната присъда за обвиняемия Валентин Маринов, постановена от Окръжния съд в Русе.