Софийска градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу краниста И.Б., причинил смърт на работник на строеж в София.

Обвиняемият е работел в дружеството "М.Г." ООД на трудов договор. На 4 януари 2017 г., на строителен обект в ж.к. "Дружба" в столицата, се извършвали дейности по разваляне на кофража на последната плоча.

Единият от работниците - М.А., се качил на 10-ия етаж, където била изградена дървена платформа. На нея имало 2 метални кули, служели за направата на кофража. Мъжът ги освободил и пристъпил към свалянето им. Излязъл на рампата необезопасен, без поставен предпазен колан и без сбруя. М.А. влязъл в подготвяната за вдигане с кулокран кофражна кула, като целта му била да я привърже към куките на машината.

По същото време обвиняемият И.Б. завъртял крана да закачи кулите. Той видял неправилните действия на работника, но вместо да прекрати товарно-разтоварната дейност продължил да подхожда с куката на крана към кулата, в която се намирал М.А. Синджирите на крана ударили кулата, тя се наклонила и М.А. паднал заедно с нея от 10-ия етаж.

Пристигналият на мястото на злополуката лекарски екип констатирал смъртта на пострадалия. От заключението на вещите лица е видно, че тя е причинена вследствие на тежка съчетана травма с нараняване на жизнено важни органи.

По досъдебното производство е установено, че злополуката е възникнала при извеждане на кофражната кула от устойчиво равновесие, когато пострадалият М.А. бил в нея. Той неправилно застанал и предприел действия по захващане на куките и окачване на кулата с тях, при което не използвал предпазни средства против падане от височина.

Действията на краниста - обвиняемия И.Б., също са в пряка причинно-следствена връзка с възникването на злополуката. Той нарушил изискванията за здравословни и безопасни условия на труд и допуснал извършване на товарно-разтоварни работи без наличието на графична схема за окачване на товарите.

И.Б. е бил привлечен към наказателна отговорност за причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на занятие, представляващо източник на повишена опасност.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.