Британецът Оуен У., който се представял с 53 различни самоличности и бе заловен в Бургас, даде съгласието си доброволно да бъде предаден на властите в Обединеното Кралство. Той направи това днес пред състав на Бургаския окръжен съд, който заседава по Европейската заповед за арест на чужденеца.

41-годишният мъж е издирван с Европейска заповед за арест, издадена на 21 февруари т.г. от Магистратски съд в Лийдс. Престъплението, за което Оуен У. се издирва в страната си е заговор за извършване на въоръжен грабеж (между 04.09.2015 г. и 27.09.2015 г.), което според британския криминален закон се наказва с доживотно лишаване от свобода.

В Европейската заповед за арест е посочено, че престъплението е извършено между 04.09.2015 г. и 27.09.2015 г. в търговски авто-сервиз в Лийдс. Сочи се, че собственикът на търговския обект е бил ранен с мачете, а по време на грабежа е използван и зареден револвер.

Самият грабеж е извършен от други 4 лица, а според британските власти Оуен У. го е планирал и е осигурил превозно средство за спомагане на грабежа, от който са отнети части за автомобил, възлизащи на 140 000 британски паунда.

Четиримата съучастници на британеца вече са задържани са им повдигнати обвинения, като съдебният процес в Кралския съд в град Лийдс ще започне през август тази година.

Окръжният съд в Бургас даде тридневен срок, в който по Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест, Оуен У. има право да оттегли съгласието си да бъде предаден на британските власти.

Следващото заседание е насрочено за 25 март.