43-годишен турски тираджия ще лежи 4 години и 8 месеца в затвора за тежката катастрофа между ГКПП "Лесово" и Елхово, при която загинаха съпрузи, а 3-годишното им дете и още една жена бяха ранени. Решението на Ямболския окръжен съд бе потвърдено от апелативните магистрати в Бургас, съобщиха от съда. 

Тежкият инцидент стана на 30 септември м.г. Тогава ТИР-ът, управляван от 43-годишния Азис К. от турския град Ялова, който се е движил в посока граничния пункт, навлиза в насрещната лента на пътното платно и помита лек автомобил "Ситроен". Съпрузите Кънчо К. и Галина Д. загубиха живота си, а 3-годишното им дете и друга жена бяха ранени. 

По време на делото стана ясно, че турският шофьор е управлявал тежкотоварния камион със скорост от 80 км/ч. и не е намалил, въпреки че е навлязъл в завой. Поради високата скорост на движение и заниженото сцепление на гумите с мократа асфалтова настилка, във втората половина на завоя ремаркето на влекача напуснало дясната лента за движение и навлязло в лявата, достигнало лявата мантинела и преградило двете пътни ленти.

Лекият автомобил "Ситроен" се движил в своята дясна лента за движение. Именно в неговата лента последвал удар между двете превозни средства, в резултат на който, лекият автомобил бил изблъскан и изхвърлен на 19,7 метра от мястото, където се намирал и извън платното за движение. След удара, ТИР-ът е спрял на около 150 м. след мястото на сблъсъка.

Двете съдебни инстанции са приели заключението на съдебно-химическата токсикологична експертиза, което установява, че в пробите, дадени от подсъдимия, няма наркотични вещества. Експертите поясняват, че идентифицираният при изследването фенирамин е антихистамин, който се употребява за лечение на сенна хрема, алергичен ринит, уртикария. Същият не е наркотично вещество по смисъла на Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсори, се казва в решението на апелативните съдии.

Съдът е лишил турския шофьор и от право да управлява МПС за срок от шест години.

Решението подлежи на касационно обжалване и протестиране пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.