Мирен протест в подкрепа на петимата осъдени благоевградски полиция по случая "Чората" се проведе в София. Исканията са Върховният касационен съд да възобнови процеса. Шествието, което се проведе в неделя, е организирано от инициативен комитет, към който се присъедини и Синдикалната федерация на служителите в МВР.

"Полицаите не са убийци" беше мотото на протеста, който започна в 11 часа пред църквата "Света Неделя".

Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков на 19 април т.г. получиха по 7 години затвор и изтърпяват присъда в Бобов дол за смъртта на Ангел Димитров - Чората, починал при задържане на 10 ноември 2005 година.

Петимата внесоха искане до Върховния касационен съд за ново начало. На 31 май това направи и главният прокурор Сотир Цацаров.

На 14 юни е заседанието на Върховния касационен съд, на което ще стане ясно дали ще бъдат уважени исканията за ново разглеждане на делото.

Ако това стане, най-вероятно петимата служители на реда ще бъдат пуснати от затвора.

"Нашите мъже не заслужават и една минута да са там, където са в момента, мен дори ме е срам да нарека мястото. Те не са превишили по никакъв начин правата си, изпълнявали са служебни задължения, които не са прекрачени по никакъв начин", коментираха съпругите на осъдените полицаи.