Специализираният наказателен съд определи най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража" на двамата обвинени за участие в организирана престъпна група за лихварство, изнудване и разпространение на наркотици в столичния квартал "Христо Ботев". По този начин магистратите удовлетвориха искането на прокуратурата, съобщиха от Прокуратурата.

Съдът прие, че са налице достатъчно доказателства, за да се предположи, че ръководителят на групата и неговият брат са извършили престъпленията, за които са обвинени, както и че могат да извършат нови престъпления. В това число - да повлияят на хода на разследването.

Четиримата участници в престъпното сдружение бяха задържани на 2 септември при съвместна акция на Специализираната прокуратура и ГДБОП. Събраните доказателства сочат, че от началото на 2016 г. те са предоставяли парични заеми срещу високи лихви, като в случай на ненавременно погасяване на задължението, лихвите са били умножавани. Длъжниците, които не успявали да изплащат заемите, са били заплашвани и физически малтретирани. Освен това, участниците в групата са разпространявали наркотици в различни райони на столицата.