46-годишният бизнесмен Ивайло Пенов (Дадански), който нападна уличния търговец на чорапи Митко в пловдивския кварртал "Капана", излиза от ареста. Това реши Районният съд в Пловдив, който наложи мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 5 хиляди лева.

В мотивите си, председателят на съда заяви, че не са налице доказателства, че бизнесменът може да се укрие. Той е семеен с две деца, има и постоянен адрес. Те отхвърлиха искането на прокуратурата за постоянен арест с аргумента, че мярката е прекалено тежка.

"Действително се установява, че обвиняемият е съпричастен към деянието. Бил е осъждан 4 пъти - три от тях за измами и едно за обсебване", отчете съдът.

Побоят над Митко е извършен в изпитателния срок на предишно условно осъждане.

Самият Ивайло Пенов се извини на пловдивчани за случилото се, но с арогантен тон. Каза, че няма да коментира очевидната преднамереност на прокуратурата, но като "чужденец" в града се извинява на пловдивчани, като един "груб селски човек за присъствието си".

И каза че съжалява за постъпката си. Ивайло наричаше през цялото време продавача на чорапи с името Митака и заяви, че и сега го чувства като близък човек. Посочи, че много пъти го е хранил и се е грижил за него. Но просто в този ден е бил афектиран от нещо, а Митака е попаднал в неподходящ момент пред него, когато е бил изнервен.

Не го бил ударил въобще, само се засилил. Нямало да го направи, ако Митака не го е предизвикал с израза "Гледай си работата".

"Моята реакция беше неправилна", каза Ивайло Пенов, но въпреки това продължи да твърди, че той не е виновен за нищо.

"Предполага се, че съм интересен човек и мога да говоря с журналистите за по- интересни теми от Митко", каза обвиняемият. Накрая поиска от съда да направи разлика между превенция и репресия и призова за справедливост, защото прокуратурата дълбоко грешала.

Пенов, който има заведение в квартал "Капана", е обвинен в причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди и е задържан от събота вечер с полицейско разпореждане.

В съдебните документи Ивайло Пенов фигурира с фамилията Дадански, тъй като след сватбата си през декември м.г. той е приел фамилията на съпругата си. Преди да влезе в съдебната зала той отказа коментар.

Прокуратурата, която по-рано поиска постоянен арест за нападателя, ще протестира решението на съда.

По информация на TrafficNews Митко не е пуснал жалба срещу адвоката и не възнамерява да завежда иск срещу него. Продавачът на чорапи обаче ще поиска 10 хиляди лева обезщетение от бизнесмена.