Трима бивши депутати, известни като "Групата за натиск", заведоха дело срещу преместването на Народното събрание, съобщи bTV.

Петър Славов, Методи Андреев и Мартин Димитров не са съгласни парламентът да се премести за постоянно във втората си сграда, известна все още като Партийния дом.

Тримата не са съгласни с вида на сградата, защото върху нея все още има комунистически символи.

"Заведохме делото, след като изчерпахме всякакви други възможности за сезиране на отговорните институции, които да променят нещо", каза адвокат Петър Славов.

Той показа писма до премиера Бойко Борисов, до министъра на културата и председателя на парламента.

"Вместо на тази сграда да има държавния герб на Република България, както законът го изисква, те държат комунистически символ", каза още Славов.

"Обяснението на Цвета Караянчева в писмо до нас, че това, което искаме е много скъпо, е абсолютно смешно, след като за ремонта й са дадени над 50 милиона лева. Освен това нито технически, нито финансов е проблемът да се направи герба върху това място, на което сега има остатък от съветския герб", каза от своя страна Методи Андреев.

Друго обяснение за отказа било, че сградата е паметник на културата. По думите на Андреев обаче това не е така.

"Всички демократични държави махнаха комунистическите символи. Стига са се излагали властите пред българските граждани и чужденците. Призовавам ги по най-бързия начин да сложат държавния герб и да махнат комунистическите символи", каза Мартин Димитров.