Окръжният съд в Благоевград окончателно потвърди, че бащата на двете убити деца в Сандански - Георги Трайков, е упражнявал домашно насилие над жена си Кристина Дунчева, пише "24 часа".

През миналия ноември 3-годишната Ивон и 5-годишният Васил бяха намерени заклани в дома им в Сандански. Майка им Кристина бе арестувана и обвинена в жестокото убийство. Оказа се, че преди трагедията тя е подала сигнал за домашно насилие срещу мъжа си Георги.

Окръжният съд отмени решението на районния в Сандански в частта, с която Георги Трайков е осъден да заплати глоба 1000 лв., и потвърди решението изцяло в частта, в която е издадена заповед за защита в полза на жена си.

Тричленен състав на окръжния съд прецени, че наложената глоба на Трайков в максимален размер от 1000 лв. е несъответна, заради това, че той не е осъществил физическо насилие. Магистратите редуцираха размера на глобата до 500 лв.

В останалата част първоинстанционното решение е потвърдено изцяло.

Пред окръжния съд делото е образувано от Трайков чрез въззивна жалба, в която той посочва, че според него първоинстанционното решение е незаконосъобразно и необосновано, освен това защитата на жалбоподателя намира, че решението е постановено в противоречие със събраните доказателства по делото.

За да произнесат решението си, окръжните съдии взеха предвид разпитите на шестима свидетели, писмените обяснения на страните дадени пред полицейските органи и прецениха, че молбата за защита на Кристина Дунчива е основателна.

Наложените мерките за защита са потвърдени и Трайков има забрана да я доближава за срок от 1 г. - до 15 януари 2022 г. Кристина обаче е задържана и е настанена в психиатрична болница, така че мъжът й и без това няма как да я доближава, поне на този етап.

Бащата на убитите деца от своя страна също е подал насрещна искова молба за домашно насилие срещу жена си. Тя обаче бе отхвърлена и от районния, и от окръжния съд.

"Дори и Кристина да е отправила обидни според него изрази, не всяко конфликтно поведение и грубост могат да се квалифицират като домашно насилие", категорични са съдиите.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.