Окръжният съд в Пловдив остави за постоянно в ареста 45-годишния Митко Дебелаков - бащата на 19-годишния Огнян, който седна пиян и без книжка зад волана и уби брата си близнак и още едно 16-годишно момче при катастрофа в града под тепетата. 

Дебелаков е обвиняем за това, че е предоставил моторно превозно средство - лек автомобил "Опел Корса" на неправоспособен водач. Според прокуратурата бащата на 19-годишния младеж носи солидарна отговорност със сина си за извършеното престъпление. Именно затова законът предвижда еднакво тежко наказание и за двамата - от 5 до 20 години затвор. Размерът на евентуалната присъда може да нарасне, тъй като се оказа, че Огнян е бил пиян. Кръвният му тест показа 1,5 промила алкохол.

Митко Дебелаков бе доведен с белезници в съдебната зала. Той е неграмотен и не е завършил 8 клас. 

"Какво ме снимате, бе, нищо не съм направил. Роден съм на 9 декември, но не знам коя година", бяха единствените думи на родителя. Адвокатът му Георги Желев пък допълни, че 19-годишният Огнян сам е взел ключовете на колата.

"Баща му не му ги е предоставял. Взел ги е на своя глава. Ключът е бил скрит, за да не го намери", категоричен бе защитникът. Той допълни, че искането на постоянна мярка за неотклонение не е неоснователна. Според него няма доказателства за авторството на деянието.

"Деянието не е съставомерно. Обвиняемият е описан като независим извършител, но аз не съм чул подобен термин. Черно на бяло няма доказателства, че бащата е дал ключа на сина си. Няма и доказателства колата да е купена от клиента ми. Тя се води на Делка Ангелова и по-точно на фирмата, където Митко работи -автоморга", заяви адвокатът, цитиран от "Трафик Нюз". Той помоли за по-лека мярка, а именно домашен арест.

Прокурорът по делото Георги Пенев обаче заяви, че Дебелаков носи вина за катастрофата. 45-годишният Митко също няма книжка, но въпреки това притежава кола.

"Той е казал, че ключовете са били скрити от сина му, но това не е така. Съди се от показанията на свидетеля Райчев, че същият е предал на Митко Дебелаков ключа на опела, който е намерен на местопроизшествието", заяви Пенев. Той добави, че има опасност бащата да се укрие или да извърши друго престъпление.

В последните си думи пред съда, Митко Дебелаков заяви, че иска да се прибере да види детето си и защото нямало кой да храни семейството му. 

Магистратите обаче прецениха, че има реална опасност той да извърши друго престъпление, а именно да въздейства върху свидетели, и го оставиха в ареста.