Баща от Пловдив успя да осъди Фонда за лечение на деца да заплати операцията и лечението на дъщеря му в Истанбул, въпреки че по-рано получил отказ от тях. Общата стойност на обезщетението, което ще платят от фонда, е 24 000 евро. Решението е на Административния съд в града под тепетата, съобщи "Марица".

Момиченцето страда от детска церебрална парализа - двойна хемипареза, симптоматична епилепсия и микроцефалия. Тъй като лечението в България не било достатъчно ефективно, бащата се насочил към болница „Аджъбадем“ в Истанбул. През март 2016 г. той подал молба за организационно и финансово подпомагане до Фонда за лечение на деца, но получил отказ. Въпреки това през октомври 2016 г. мъжът превел сумата от 24 000 евро на турската болница за лечението на дъщеря си и същевременно оспорил по съдебен ред решението на фонда.

Отказът е признат за незаконен от Административния съд в София, а впоследствие и от Върховния административен съд. След решението на върховните магистрати бащата завел дело в Пловдивския административен съд срещу Фонда за лечение на деца за вреди по Закона за отговорността на държавата и общините. Той поискал да му бъдат възстановени всички средства, които превел за лечението, плюс лихвата и адвокатското възнаграждение. Искането му е уважено от магистратите във вторник. Така фондът ще трябва да заплати сумата по лечението и рехабилитацията на момичето, както и 2610 лева разноски по делото.

Решението обаче не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.