Състав на Наказателното отделение на Окръжния съд в Търговище разгледа делото, по което лекарка от ТЕЛК към местната болница е обвинена за подкуп. Делото е разгледано по реда на бързото производство, при съкратено съдебно следствие, по искане на подсъдимата д-р Г. Русева, която беше задържана преди дни, съобщиха от правораздавателната институция.

С присъдата съдът я признава за виновна в това, че на 28 януари, в качеството си на длъжностно лице, е поискала и приела от 66-годишен пациент от село в община Омуртаг парична сума от 200 лева. Д-р Русева трябвало да извърши действия по служба - да определи процент трайно намалена работоспособност.

Първоначално магистратите наложиха на докторката наказание от 1 година и 6 месеца "Лишаване от свобода" и глоба в размер на 1000 лв. Тъй като процесът се провежда по съкратената процедура обаче, присъдата задължително се намалява с 1/3 и окончателно тя е 1 година условно с тригодишен изпитателен срок.

Подсъдимата е лишена и от правото да заема държавна длъжност във връзка с освидетелстването работоспособността на лица, като член или председател на ТЕЛК, както и да упражнява такава дейност, за срок от 3 години.

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Апелативния съд във Варна.

Случаят с д-р Русева е вторият в рамките на дни, след като малко преди това беше задържана и шефката на ТЕЛК-Ловеч. От прокуратурата обаче обявиха, че в схемата са замесени всички от местния ТЕЛК и други лекари. Подкупите са били от 200 до 1000 лева.

Издаването на ТЕЛК-ове на здрави лица е превърнато в бизнес, коментира тогава шефът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов.

"По-голям проблем е моралът на някои от лекарите, които дават възможност на лица, които нямат увреждания, да се възползват от финансови средства-незаконно. Лекарската професия е една от най-хуманните и би трябвало моралът и етиката да са на съвсем друго ниво. Апелирам към лекарското съсловие да не се подава на корупционни практики. Вредят на себе си, защото лицата, които ще бъде повдигнато обвинение са част от лекарската комисия", каза още той и уточни, че те имат посредници, но основните лица, които дават възможност подобни практики да се осъществяват, са самите доктори.