Турски шофьор на камион влиза в затвора, след като е засечен да пренася патрони през Калотина. Делото приключи за по-малко от седмица.

Съдът в София е одобрил споразумение, сключено между Окръжна прокуратура - София и защитата на подсъдимия турски гражданин Т.Д., обвинен за извършено от него престъпление.

Подсъдимият работи като международен шофьор. Около 08:40 ч. на 17 януари 2020 г. той пристигнал на митнически пункт Калотина, като управлявал товарна композиция, състояща от влекач и хладилно ремарке. Маршрутът му бил от Нидерландия за Азербайджан, през България и Турция.

Служители от Главна дирекция "Митническо разузнаване и разследване" извършили проверка на камиона, като при рентгенов контрол била маркирана подозрителна област в шкаф в шофьорската кабина. При отварянето му бил открит найлонов плик, съдържащ кашон с 20 кутии по 50 бойни патрона 9 mm Luger, общо 1000 броя патрони.

По случая е било образувано досъдебно производство под надзора на Окръжна прокуратура - София, което приключи със споразумение между страните.

На подсъдимия Д. е наложено наказание от една година "лишаване от свобода" с тригодишен изпитателен срок. Предметът на престъплението е отнет в полза на държавата.

Определението на съда има последиците на влязла в сила присъда.