И Апелативният спецсъд остави в ареста Николай и Евгения Баневи, които са обвинени в пране на 1 млрд. лева и още няколко престъпления. Магистратите се мотивираха с това, че бизнес семейството има достатъчно финансови възможности, за да си организира напускане на страната. Двамата контролирали фирми на Сейшелите и в Панама, и имали познанства в чужбина.

"Не сме изненадани, очаквахме това решение", заявиха Баневи, след като чуха решението на съда.

Те отново отрекоха да разполагат с 1 милиард лева в швейцарска сметка.

"Дай Боже да ги имаме", пошегува се Банева.

По-рано по време на заседанието стана ясно, че Спецпрокуратурата все още не е получила информация от Швейцария дали са запорирани банковите сметки на Баневи, стана ясно на делото, на което днес на втора инстанция се решава дали семейството да излезе на свобода.

Молбата за правна помощ била изпратена до Швейцария на 5-ти ноември, но отговор няма. За първи път в справка на националата полиция от 2011 г. се споменавало, че Николай Банев е притежавал към 2006 г. в швейцарска банка 595 млн. евро (1 млрд. лева). Тази справка е приложена в делото, съобщи "24 часа".

"Когато от Швейцария дойде информация, че аз притежавам такава сума, го заявете публично, а аз ще си посипя главата, в ареста има достатъчно с какво", каза пред съда самият Банев.

По този начин той се опита да опровергае зам.-главния прокурор Иван Гешев, който в интервю преди дни съобщи за банковата сметка.

"Знаете ли какво значи да има близо 600 млн. евро в сметка? Не е възможно за тези години тя да остане толкова, а би следвало да нарасне поне с още 200 млн. евро", добави бизнесменът и подчерта, че ако има такива пари е щял да бъде проверяван от много международни институции.

От изявлението му стана ясно, че той имал възможност в килията да проследи и интервюто с лидера на КНСБ Пламен Димитров от началото на тази седмица, в което той говори за отношението на бизнесмена към работниците му.

"По моя инициатива бяха дадени над 70 апартамента на работници преди скока на данъчните оценки. Те буквално им бяха подарени за сумите от 3000-4000 лева", каза Банев.

Той изтъкна, че НЕК е имал задължения към "Полимери" в размер на 40 млн. лева. Те били натрупани през периода 2009-2012 г. Според него прокуратурата тотално демонстрирала неуважение към търговския закон.

Освен това бизнесменът се оплака, че условията в затвора са ужасни. Разговаряли с адвокатите си през стъкло, а телефонната слушалка, чрез която се чували, постоянно се повреждала.

Евгения Банева пък отново поиска да бъде пусната на свобода, за да се грижи за трите си деца. В момента те отново били поверени на съседа им във Франция, тъй като майката на Банев се върнала от Ница, за да бъде обвинена от Спецпрокуратутрата. Тя получи обвинение за участие в организираната престъпна група вчера.

В своята пледоария прокуратурата изброи много свидетели, които са работили в "Полимери" и другите предприятия на Баневи и разказвали как са ги разкоствали.

Николай Банев обаче изтъкна, че два пъти е разговарял с премиера Бойко Борисов за състоянието на "Полимери". Той отрече и твърдения на тяхната бивша счетоводителка Мария Николова, че не са разрешила 1 милион лева да бъдат внесени по сметка на предприятието за заплати, защото си купили кола.

Семейството обяви още, че политически партии не са им искали пари, защото знаели, че те не дават.