Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург осъди България заради речи на лидера на "Атака" Волен Сидеров от преди години, които не са били приети за дискриминационни от българските съдилища, съобщиха от Българския хелзинкски комитет (БХК).

Става дума за две дела - "Бехар и Гутман срещу България" и "Будинова и Чапразов срещу България", които се отнасят до системната антисемитска и антиромска реч на Сидеров преди и скоро след избирането му за депутат през 2006 г. По тях ЕСПЧ приема, че са нарушени правата на жалбоподателите на зачитане на личния и семейния им живот, както и забраната за дискриминация.

Решението идва, след като през август 2012 г., след дългогодишни дела, Върховният касационен съд (ВКС) потвърди отказите на Софийския районен и на Софийския градски съд да осъдят политика за дискриминация.

И двете жалби са за серия антималцинствени публикации и речи на Сидеров в различни медии, митинги и в парламента, които бяха част от политическата му платформа и така той стана депутат.

Сред посочените от жалбоподателите изявления са пасажи от книгите му "Бумерангът на злото" и "Властта на Мамона", изявите му от предизборен митинг в Бургас през 2005 г., където заявява, че "педерасти, цигани, турци, иностранци, евреи и всякакви други" вече няма да има в българския парламент, броеве на телевизионното предаване "Атака" по телевизия "СКАТ" и др.

Първоначално исковете на жалбоподателите са били отхвърлени от Софийския районен съд през 2009 г., който приел, че целта на изявленията на Сидеров не е била да създаде враждебна, обидна или застрашителна среда за малцинствата, както и че не е бил в състояние да повлияе на аудиторията. Решението е потвърдено от Софийския градски съд, който отсъжда, че изявленията му не се ползват със закрилата на свободата на словото, но за да нарушават закона е трябвало да бъдат насочени поименно, към конкретни лица

ЕСПЧ обаче приема, че националните съдилища са омаловажили капацитета на изявленията на Сидеров да стигматизира евреите и ромите в България, като вместо това са определили изявленията му като легитимен дебат по обществено значими въпроси.

По отношение на еврейската общност съдът в Страсбург посочва, че Сидеров е целял да охули евреите, използвайки в книгите си добре известни стари антисемитски и отричащи Холокоста митологеми. Европейските магистрати напомнят, че отричането на историческия факт на Холокоста се ползва с изключително ограничена защита на правото на изразяване, а като са омаловажили тези изявления, националните съдилища не са преценили правилно баланса на защитени от Конвенцията права.

По отношение на ромската общност ЕСПЧ отново приема, че националните съдилища са отдали прекалено голяма тежест на свободата на изразяване на Сидеров, а са омаловажили ефекта от изявленията му върху етническите роми в България.

Съдът припомня също, че много пъти е отсъждал, че представянето в негативна светлина на цяла етническа, религиозна или друга група не се ползва с никаква или с много тясна защита на правото на изразяване.

И по двете дела обаче ЕСПЧ не присъжда обезщетения за морални вреди на жалбоподателите, като приема, че самото констатиране на нарушенията е достатъчна компенсация за тях. България е осъдена да плати само разноските по делата, които са близо 5700 евро.

"Това е първо от подобни решения, разгледани от ЕСПЧ. Ние очакваме и произнасяне и по следващи дела, отнасящи се до несанкциониран език на омразата, използван от български политици. Днешните решения на съда ще имат важно значение в бъдещата съдебна практика в България", коментира адвокат Адела Качаунова от БХК.