Автоинструктор от Бургас, организирал схема за купуване на шофьорски книжки, беше осъден на 1 година и 8 месеца затвор след споразумение с прокуратурата.

63-годишният автоинструктор Красимир Ненчев беше задържан през август миналата година. Той наемал свои бивши курсисти, които да се явяват на изпит вместо други хора. По престъпната схема, действала в продължение на няколко месеца, са осигурени шофьорски книжки на 6 души от цялата страна.

Инструкторът е осигурявал на явяващите се на изпит фалшиви лични карти.

"Личните карти са с много добро качество. Единствената разлика с реалната книжка е снимката, всички данни са аналогични на данните на лицето, което желае да придобие въпросното свидетелство за управление на МПС", обясни един от разследващите полицаи пред bTV.

За въпросната "услуга" лицата са заплащали сума в размер на между 2 000 и 3 000 лева, в зависимост от финансовите им възможности, като това са предимно гастарбайтери, които работят в чужбина.

Инструкторът ще лежи в затвора общо 2 години и 2 месеца, заради предходно подобно престъпление. Тримата му помагачи се споразумяха с прокуратурата за пробация.