Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 25-годишен шофьор от София, заловен след гонка с полицията, при която се блъснал в патрулен автомобил.

На 12 септември около 02,35 ч. младият мъж с инициали А.А. не спрял на подаден от полицейски служител сигнал със стоп палка, съобщават от прокуратурата.

Докато бил преследван от полицейски служители, той продължил движението си с висока скорост по няколко големи столични булеварда, преминал през паркинг на търговски център, където минал през спуснати бариери, след което по бул. "Цариградско шосе", посока център се движил в лентата за насрещно движение, където впоследствие реализирал пътно-транспортно произшествие със служебен автомобил на "Специализирани полицейски сили" и спрял.

Деянието е съпроводено със съпротива срещу служители, изпълняващи задължения по опазване на обществения ред и по своето съдържание се отличава с изключителна дързост. През цялото време А. А. не се подчинил на подадени светлинни и звукови сигнали на преследващите го полицейски автомобили и създавал реална опасност за живота и здравето на другите участници в движението. Деянието обвиняемият е извършил при управляване на товарен автомобил.

За престъплението се предвижда наказание лишаване от свобода до пет години.

В хода на разследването е установено, че обвиняемият е осъждан. Предвид високата обществена опасност на деянието и извършителя, дежурен прокурор при Софийска районна прокуратура е постановил задържане на А. А. за срок до 72 часа. Ще бъде внесено мотивирано искане до Софийски районен съд за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо обвиняемия.