Собственик на заведение в гр. Костандово е задържан за допускане на нерегламентирани събирания на много хора на закрито, съобщават от пресцентъра на ОД на МВР-Пазарджик.

Снощи екипи от полицейския участък в Ракитово извършили проверка на кафе-аперитив, където установили организиран празник, на който присъствали общо 21 възрастни и 15 непълнолетни.

Освен че кафенето работи въпреки наложените ограничения във връзка с епидемиологичната обстановка, всички хора в него, в това число и персоналът, били без предпазни маски. Полицаите установили самоличността на намиращите се в помещението.

Спрямо 39-годишния собственик на обекта е образувано досъдебно производство, а той е задържан в ареста за срок от 24 часа.

Предстои на всички пълнолетни, присъстващи на празненството, да бъдат съставени актове за нарушаване на заповедта на министъра на здравеопазването.

Това е пореден случай на работещо заведение при наложена забрана заради пандемията у нас. За такова нарушение законът предвижда санкции за собственика на заведението от 3000 лева,  глоба има за  всеки пълнолетен клиент -   по 300 лева.

Заведенията са затворени у нас до 31 януари, но засега се предвижда тази забрана да бъде удължена. Заради това собственици на заведения предупредиха тази седмица, че готвят национален протест пред Мистерския съвет на 27 януари. Предвиждат и протест по италиански модел - да отворят заведенията на 1 февруари.

.