И Апелативният специализиран съд отказа да освободи бизнесмена Ветко Арабаджиев от ареста, с мотива, че има обосновано предположение, че е извършил това, в което е обвинен и на свобода може да се укрие или да извърши престъпление. Така магистратите потвърдиха решението на първоинстанционния съд.

Хотелиерът беше върнат в България през месец май, след като беше издирван и задържан в Испания заедно със съпругата си Маринела.

Той е обвинен в три престъпления - за участие в престъпна група, данъчни престъпления и пране на пари. Срещу прокуратурата има доказателства срещу Арабаджиев, че от 2013 година до 31 август 2018 г. е участвал в престъпна група заедно с още петима души, в която участват жена му и сина му, който също няколко месеца беше в ареста, но беше пуснат срещу 500 000 лева гаранция.

"Дружествата под контрола на Ветко и Маринела Арабаджиеви са се облагодетелствали от данъчни измами и по-конкретно Захарен комбинат "Пловдив" и "Виктория Груп Корпорейшън", заяви пред съда един от държавните обвинители, цитиран от "24 часа".

Той цитира свидетелски показания и съдебни експертизи, като една от тях е на телефони, ползвани от Арабаджиеви в Испания. В  мобилните апарати имало снимки на схеми на търговски дружества, капитали и друга подобна информация.

"Освен това са откирти снимки с имена на свидетели - кой е разпитан и кой не е, както и снимки на показания на свидетели, които дават сведения за контролираните дружества от Арабаджиеви и за данъчни престъпления", каза още прокурорът.

Той подчерта, че на свобода собтвеникът на хотел "Маринела" може да се укрие, защото преди да бъде задържан, е избягал от българското правосъдие във Франция и Испания.

Адвокатът на Арабаджиев - Илиян Василев, обаче поиска клиентът му да бъде освободен без мярка за неотклонение. Да подкрепят бизнесмена в залата дойдоха негови роднини.

Съдиите обаче не се смилиха над него.

През юни пък, макар да беше отказарана в МВР-болница с хипертонична криза, Апелативният специализиран съд отново върна в ареста и съпругата му Маринела Арабаджиева.