Софийският апелативен съд ще се произнесе в срок по делото срещу зам.-кмета на Столична община Мирослав Боршош, подсъдим за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни сделки през периода, в който е бил директор на НДК, съобщиха от пресцентъра на съда.

На 31 март т.г. Софийският градски съд призна Боршош за невинен за това, че е използвал нецелево почти 3,5 милиона лева, отпуснати за адаптирането на НДК за нуждите за европредседателството, както и за сключени неизгодни договори. Съдът обаче призна бившия председател на Съвета на директорите на НДК Валентин Кръстев за виновен и му наложи три години затвор при петгодишен изпитателен срок. Той е обвинен за принуда на свои подчинени да подпишат протокол за обществена поръчка, в който да занижат оценката на един от участниците и да завишат на друг.

Пред апелативния съд защитата на Боршош е поискала потвърждение на оправдателната присъда, а защитата на Кръстев - отмяна на осъдителната присъда и постановяване на оправдателна. Според прокуратурата обаче Боршош трябва да бъде признат за виновен по повдигнатите му обвинения.