Софийският апелативен съд (САС) потвърди присъдата, с която акушерката Емилия Ковачева беше осъдена на 18 години затвор за побоя над новороденото бебе Никол, съобщи "Лекс".

В края на миналата година Върховният касационен съд (ВКС) върна делото на САС, като прие, че апелативният съд неправилно е намалил наказанието на Ковачева на 16 години затвор, след като отчел като смекчаващи вината обстоятелства изразеното от подсъдимата съжаление, продължителността на делото и това, че акушерката работела извънредно.

Ковачева е съжалила за стореното едва в последната си дума пред САС, което върховните съдии прецениха за твърде късно и декларативно, за да бъде оценявано при определяне на наказанието. Според ВКС продължителността на делото от 5 години също не означава, че срокът е неразумен и трябва да бъде отчетено в полза на подсъдимата. За извънредната работа на Ковачева пък в решението на ВКС се казваше, че това е било лично нейно решение и не е било наложено от болницата.

Емилия Ковачева е подсъдима за опит за убийство на новородено, тъй като в нощта срещу 17 април 2015 г., по време на 24-часово дежурство в болница "Софиямед", в продължение на около час и половина е била с юмруци и е душила 3-дневното тогава бебе Никол, като му е нанесла поне 39 удара. Детето имаше множество травми, включително счупена черепна кост и само адекватната намеса впоследствие на лекарите предотврати смъртта му. По-късно стана ясно, че действията на Ковачева са били заснети и от камери, като записите бяха използвани в процеса.

На първа инстанция градският съд осъди Ковачева на 18 години затвор, както и да плати обезщетение от 400 000 лева на пострадалите. След това САС намали наказанието, а делото стигна до ВКС, след като акушерката и защитата ѝ поискаха още по-леко наказание, като твърдяха, че тя не трябва да отговаря за убийство. Родителите на Никол пък настояха за доживотна присъда за Ковачева. Пред ВКС бащата Румен Димитров заяви, че дори не е гледал записа от побоя над новородената му дъщеря, защото, ако го е бил направил, вече щял да бъде от другата страна. Според бащата няма наказание, което да е справедливо заради причиненото им от подсъдимата. Той обясни, че за него справедливо би било Ковачева да бъде осъдена да върне пари, ако ги е взела, но в случая няма как да върне здравето на детето, което след случилото се е развило епилепсия.

Новото решение на САС може отново да бъде обжалвано, но предишният състав на ВКС вече обяви, че няма основание за налагане на най-тежките наказания на Ковачева - доживотен затвор или доживотен без замяна.