Бургаският апелативен съд потвърди двегодишната ефективна присъда на Валерий К. от с. Приселци, Варненска област, за причинена по непредпазливост смърт на 9-годишно дете и средна телесна повреда на бебе на 12 месеца. Съдът е определил първоначален общ режим на изтърпяване на наказанието и е лишил подсъдимия от право да управлява автомобил за срок от три години, съобщиха от Апелативния съд в Бургас.

Катастрофата е станала на 22 септември 2017 г. на първокласния път Айтос -Карнобат. Около 13.50 часа, шофирайки лек автомобил "Волво" С 40, Валерий К. блъснал двете деца, които пресичали пътното платно. Инцидентът е станал в зона с ограничение на скоростта на 60 км/ч., но водачът се движел със скорост 110 км/ч.

След удара мъжът направил всичко зависещо от него за оказване помощ на пострадалите деца, отбелязват от съда.

Делото пред първоинстанционния съд е проведено по реда на съкратеното съдебно следствие, като подсъдимият е признал изцяло фактите, изложени в обвинителния акт. така определеното наказание се редуцира с една трета.

Подсъдимият обаче останал недоволен от присъдата и обжалвал пред по-висока инстанция с искане за по-ниско наказанието и за условно осъждане. Апелативният съд изтъква, че е намерил жалбата за неоснователна.

Какво се случило на фаталния 22 септември

В деня на произшествието Валерий К. управлявал лекия автомобил на братовчедка си и заедно с нея, съпругата му и приятелско семейство пътували към събор в Златоград. Преминали през Айтос и по първокласния път продължили движението си по посока Карнобат. По това време майката Фиданка Й. и двете деца, с автомобил на човек от махалата в Айтос, тръгнала за Гърция, където живеела и работела. Малко след потеглянето си от града водачът спрял в отбивката срещу ресторант "Градина" и всички отишли да обядват. След като се нахранили, семейството се върнало при паркирания автомобил. Майката се сетила, че не била купила вода за из път, настанила децата в автомобила и казала да я изчакат в него. Пресякла платното за движение и преди да влезе в ресторанта, зад гърба си, от пътя дочула свистене на гуми и удар след което видяла двете си деца на земята.

Какво решава Апелативният съд

Преди катастрофата Валерий К. е бил многократно санкциониран по административен ред за нарушения на правилата за движение и са му отнемани контролни точки, подчертава съдебният състав. В миналото са му били наложени общо 15 наказания по ЗДвП за нарушения на правилата за движение по пътищата. Съдът се мотивира и с факта, че, причинявайки инцидента, Валерий К. е шофирал с почти два пъти по-висока от максимално допустимата за съответния пътен участък скорост. Заради това магистратите определят "поведението му на пътя във висока степен като морално укоримо".

Това, според апелативните съдии, налага "в конкретния случай да бъде упражнена по-тежка държавна принуда спрямо подсъдимия, като по този начин, наред с поправянето му, ефективно ще бъде въздействано възпитателно и предупредително върху останалите членове на обществото, най-вече върху водачи, които управляват автомобили с превишена скорост".

Апелативният съд смята, че присъдата е правилна и обоснована, поради което тя е потвърдена с негово решение от 15 януари 2019 г.

Присъдата подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд.