По искане на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество са допуснати обезпечителни мерки върху имущество на Вълчо и Маринела Арабаджиеви и девет юридически лица.

Наложени са обезпечителни мерки на имущество на стойност над 310 милиона лева.

Производството в КПКОНПИ е образувано по повод получено уведомление от Специализирана прокуратура за участие на лицата в организирана престъпна група с цел извършване на данъчни престъпления и изпиране на пари.

Обезпечителните мерки са допуснати.

В продължение на месеци властите издирваха Арабаджиеви, а през март тази година ги задържаха в имение в Испания, след което бяха екстрадирани в България.

На 18 септември Специализираният наказателен съд пусна под домашен арест Маринела Арабдажиева заради влошеното ѝ здравословно състояние. Но съдът оспори освобождаването и тя се отзова отново зад решетките.

Синът на Ветко и Маринела Арабаджиеви - Вълчо, също бе пуснат на свобода срещу рекордно висока гаранция от половин милион лева.

Арабаджиев-младши бе зад решетките от близо седем месеца по обвинение, че е държал в банкова касета два милиона и половина евро, за които се твърди, че е знаел, че са придобити от данъчни престъпления.

Бизнесменът Ветко Арабаджиев не бе освободен от ареста. Прокуратурата има доказателства срещу него, че от 2013 година до 31 август 2018 г. е участвал в престъпна група заедно с още петима души, в която участват жена му и сина му.

Дружествата под контрола на Ветко и Маринела Арабаджиеви са се облагодетелствали от данъчни измами и по-конкретно Захарен комбинат "Пловдив" и "Виктория Груп Корпорейшън", заяви на едно от съдебните заседания един от държавните обвинители.