Няма доказателства за извършено престъпление след акция "Наркотици", при която началник от ГДБОП и двама служители бях задържани за подкуп.

Това каза пред bTV адвокат Емануил Йорданов, който представлява защитата на шефа на сектора за борба с наркотиците Кирил Ванков.

Специализираният наказателен съд остави в ареста двамата началници от ГДБОП Цветан Панков - шеф на отдел "Наркотици" и Кирил Ванков, уличени за участие в организирана престъпна група.

"Моят клиент е обвинен в това, че 3 години е участвал в ОПГ, която си поставя за цел получаване на подкупи и в същото време нямаме обвинение за получаване на подкупи дори и в размер на 2 лв., какво е правил в тази ОПГ не ми е ясно", коментира още Йорданов.

Според него подзащитният му не е осигурявал никакъв чадър над наркогрупи, а може дори и да става дума за отмъщение: "Прокуратурата е събрала няколко души, които са били разработвани от двамата полицаи и благодарение на тази разработка въпросните свидетели са подсъдими по друго дело на Специализирания наказателен съд и очевидно сега са намерили някакъв начин да отмъстят на хората, които са им осигурили носенето на наказателна отговорност", добавя Йорданов.

Снимка: БТА

"Освен това показанията на наркоразпространителите са абсурдни, така че ако делото влезе в съда, ще бъде истински цирк, обясни в ефира адвокат Йорданов и отбеляза, че клиентът му е от 15 години в системата на МВР и е бил многократно награждаван.

Според прокуратурата двамата служители на ГДБОП са играли доброто и лошото ченге в схемата за изнудване и получаване на подкуп от хора от наркобизнеса, подчиненият Ванков е изготвял фиктивни справки и сигнали срещу тях, а шефът му Цветан Панков, началник отдел "Наркотици" в ГДБОП, е искал пари, за да му помогне.

Йорданов смята, че те ще бъдат оневинени и че това се прави с цел потушаване на друг скандал.

"Неведнъж съм участвал в дела, с голям интерес следени от медиите и не веднъж започват с много силно биене на тъпана от страна на прокуратурата и по натам след месеци изчезват от полезрението на обществото, и делото не стига до никъде, дори някои катастрофират", коментира адвокатът.

Той изрази хипотезата, че това e било подготвено на много високи етажи предварително и не е удар към Бойко Борисов. Йорданов сподели и че според защитата на началника на отдел "Наркотици" - Панков, са били подхвърлени пари. Прокуратурата съобщи, че той е бил хванат с белязани банкноти.