Адвокат Калин Ангелов от Движение "Промена" поиска прокуратурата във Варна да разследва вещи лица, ако действително са дали заключение, че основна съставка на канабиса уврежда мозъка и причинява рак, съобщи "Лекс".

Защитникът е бил провокиран от прессъобщение именно на варненската прокуратура за предадени на съд двама мъже за разпространение на хашишово масло. В него се казва, че продукцията била продавана предимно на онкоболни, "а от съдебномедицинската експертиза по делото става ясно, че употребата на вещества с високо съдържание на тетрахидроканабинол уврежда мозъчните структури, имунната, сърдечно-съдовата и репродуктивната система, белия дроб, кръвта, води до мутации в ДНК и рак".

Адвокат Ангелов пише в сигнала си до прокуратурата, че ако твърдението за въздействието на тетрахидроканабинола наистина е в експертизата, то става въпрос за невярно заключение и престъпление. Той прилага и документи от Световната здравна организация, Европарламента, както и научни изследвания, в които няма данни за подобни увреждания.

"Тетрахидроканабинолът е вещество, което е изследвано многократно и по най-различни поводи. Медицинските му свойства са признати практически в целия свят, но за ефекти, като описаните в съобщението на прокуратурата, не се съобщава никъде в научната литература", пише юристът.

По думите му от научните изследвания може да се извлече информация за възможността канабисът и тетрахидроканабинолът да бъдат ползвани в медицината, както и потенциалните рискове, но никъде няма и дума за това, че сама по себе си употребата на такива вещества води до описаните в прессъобщението увреждания.

"С оглед на горното, моля да направите проверка по случая и, ако наистина в представената експертиза е посочено, че "употребата на вещества с високо съдържание на тетрахидроканабинол уврежда мозъчните структури, имунната, сърдечно-съдовата и репродуктивната система, белия дроб, кръвта, води до мутации в ДНК и рак.", да образувате наказателно производство срещу вещото лице/вещите лица за извършено престъпление по чл. 291 НК. Това е така, тъй като същите или съзнателно са дали невярно заключение, или са дали заключение в област на науката, по която нямат специални знания. И в двата случая обаче е извършено престъпление против правосъдието на Република България", пише в сигнала адвокатът.