Бургаският апелативен съд остави за постоянно в ареста 18-годишния Алекс Димов от Карнобат, който на Задушница прегази с колата си две възрастни жени на тротоар. Едната от двете приятелки, които отивали на гробищата, почина на място, а другата издъхна няколко часа по-късно.

"Съжалявам за случая, искам по-лека мярка", заяви пред магистратите младежът, когото преди дни Окръжният съд остави в ареста с аргумента, че не е изразил разкаяние.

"Много съжаляваме и не го пожелаваме на никой", каза и майка му Елена Димова, която беше видимо разстроена.

В защитата на Алекс неочаквано се включи и известният столичен адвокат Марин Марковски. Той подчерта, че става дума за непредпазливо деяние, което има нужда от разбиране и справедливост, а не от арест. По неговите думи клиентът му не бил от онези момчета, които нарушават правилата.

"Аз съм защитавал и свещеници, и сърдечни хирурзи. Правят две успешни операции, но после причиняват тежки пътно-транспортни произшествия. Това е непредпазлива вина, той не е искал да се случи. Понякога човек има в живота едно мъчително стечение на обстоятелствата и дори да не е виновен му се случва. Никой не е застрахован от това, а злобата не е справедливо нещо. Мъката на роднините я разбирам, но това не означава, че не трябва да има справедливост", заяви той в съда, цитиран от " 24 часа".

По думите му не е редно "това момче да се представя като богаташко синче, което гази хората със скъпи коли".

Снимка: Булфото

Вторият защитник на младежа - бургаският адвокат Красимир Кацарски, подчерта, че мердецесът, с който бяха премазани двете жени, е 18-годишен и не е скъп. Колата била купена от майката му на 2 ноември, само 19 дни след като взел шофьорска книжка.

Прокуратурата обаче настоя да бъде потвърдена най-тежката мярка за младежа, тъй като той можел да се укрие или да извърши друго престъпление. Няма гаранция, че ако е на свобода, няма отново да се качи на автомобил и да предизвика поредното пътно произшествие с жертви, заяви прокурор Красимира Кателиева.

Съдът прие тези мотиви и не пусна на свобода 18-годишния.

Все още не е назначена съдебно-техническа експертиза, която да уточни конкретните причини за катастрофата и скоростта, с която се е движел.

Той е с повдигнати обвинения за причиняване на смърт по непредпазливост на две лица, за което законът предвижда от 3 до 15 г. затвор.