Административният съд в Благоевград спря изпълнението на решението на Общинската избирателна комисия, с което миналата седмица бяха прекратени предсрочно пълномощията на Румен Томов като кмет на Благоевград, съобщи БНТ. 

Делото е образувано след жалба на Томов срещу решението на Общинската избирателна комисия. Дали Общинската избирателна комисия ще обжалва решението на Аднинистративния съд ще стане ясно в следващите няколко дни.

След като Румен Томов беше отстранен от длъжност за неспазване на Закона за местното самоуправление и местната администрация, за временно изпълняващ длъжността кмет беше избран Ясен Попвасилев, до провеждането на нови кметски избори.

Припомняме, че до избора на нов градоначалник се стигна след като Общинската избирателна комисия (ОИК) гласува предсрочното прекратяване на мандата на кмета Румен Томов, който спечели изборите преди половин година като независим кандидат, подкрепен от БСП. Девет от 13 членната ОИК потвърди решението на ВАС, който счете за основателни мотивите кметските правомощия на Румен Томов да бъдат прекратени заради незаличаването му като търговец в установения от закона срок - до 4 декември м.г., а това е станало седмица по-късно.