Дело за грабеж на касетофон и портативен телевизор престоява в кабинета на съдията 12 години, оправдателната присъдата по него изчезва и тъй като не може да бъде възстановена, нов състав се произнася и осъжда подсъдимия по него. Престъплението е от 2003 г., а финалната присъда е постановена едва през 2017 г. - след 14 години, 3 месеца и 20 дни.

За този, граничещ с абсурда случай, съобщиха от Инспектората към Висшия съдебен съвет, без да съобщават името на съдията.

Обвинителният акт срещу оплакалия се от бавно правосъдие подсъдим за грабежа е внесен в Софийския районен съд през 2004 г. Там дело приключва за 9 месеца с осъдителна присъда. Така през 2005 г. делото отива в Софийския градски съд. Още в първото заседание през ноември същата година съставът се произнася с оправдателна присъда.

Изненадващо, 11 години по-късно - през 2016 г., при проверка в кабинета на съдията-докладчик е дело е намерено там, но в него има само някакво решение с дата от 2007 г., подписано от него. По разпореждане на зам.-председателя на СГС то е изпратено за подпис на другия съдия от състава, който вече правораздава в друг съд. Той обаче отказва да го подпише, като обяснява, че всъщност е била произнесена оправдателна присъда.

Тогава председателят на градския съд нарежда да бъде съставен акт за възстановяване на присъдата. Така през февруари 2017 г. такъв е съставен с констатацията, че присъдата е изгубена.

Следва производство по възстановяване на присъдата. В него нито страните са предоставили акта на съда, обявен им през ноември 2005 г., нито бившият председател на състава е дал своето особено мнение, с което е подписал оправдателната присъда. Така съдът констатира, че присъдата не може да бъде възстановена.

И се стига дотам да се определи състав на съда, който да се произнесе по въззивната жалба 13 години след внасянето ѝ. През декември 2017 г. новият състав е изменил първоинстанционната осъдителна присъда, като е намалил срока на наложеното наказание.