Петчленен състав на Окръжния съд в Кюстендил осъди на 8 години затвор 76-годишния Симеон Стоянов за умишленото убийство на 45-годишния Васил Стойчов. При определяне на наказанието, магистратите отчетоха наличие на многобройни смекчаващи обстоятелства, а също така и оправдаха Стоянов по първоначално повдигнатото му обвинение - за убийство, извършено по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост. 

45-годишният Васил бе задушен на 7 септември 2019 г. в апартамента на пенсионера в кюстендилския кв. "Герена". Двамата мъже се сбили, след което по-възрастният убил по-младия. Бившият миньор се опитал да прикрие престъплението, като изнесъл трупа от жилището и го захвърлил в близките край блока храсти. Причината за скандала била ревност - 45-годишният Васил бил любовник на 38-годишната съпруга на пенсионера. 

Окръжните магистрати постановиха още, че Симеон Стоянов трябва да плати на майката и бащата на убития по 80 000 лв. за претърпените неимуществени вреди от престъплението, както и 50 000 лв. на сестра му. Подсъдимият е осъден да плати и разноските по делото.

Присъдата не е окончателна. Тя подлежи на жалба или протест в 15-дневен срок пред Софийски апелативен съд.