8 експертизи са назначени от Районната прокуратура във Враца след смъртта на 8-годишния внук на бившия депутат от БСП и лидер на партия "Рома" Тома Томов в Мездра, съобщиха от държавното обвинение.

Момченцето, което носи името на своя дядо, бе открито мъртво и потънало в кръв на улицата пред дома на свой съученик и приятел, където отишло да си играят. След смъртта на Томи полицията в Мездра задържа 38-годишния Димитър Й., баща на другото момче, в чийто дом се е случила трагедията.

Образувано е досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост, вследствие държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси.

От прокуратурата отчитат, че до настоящия момент са извършени следните действия по разследването: оглед на местопроизшествие и оглед на трупа на пострадалото дете, разпити на 16 свидетели, част от които са дали показания пред съдия. Извършени са четири претърсвания и изземвания от имоти в Мездра и в околни села. Иззети са мобилни апарати, ползвани от Димитър Й., който е привлечен като обвиняем по досъдебното производство, а също и от неговата съпруга М.Й. и малолетния им син.

По делото са назначени балистична експертиза, две химични експертизи, дактилоскопна експертиза, съдебномедицинска експертиза, съдебна психолого-психиатрична експертиза на малолетния син на Д.Й., а също комплексна ДНК и балистична експертизи, които трябва да се извършат в Националния институт по криминалистика-София.

В хода на следствените действия са иззети видеозаписи от общинските камери в Мездра. Внесени са искания за изискване на трафични данни за проведени разговори от телефонните номера, ползвани от семейството.

Районният съд в Мездра наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на бащата. Към момента не са налице доказателства за участие на други лица в разследваното престъпление, както и за осъществени други престъпни състави от лица, различни от привлечения в качеството на обвиняем.

Предстои по делото да бъдат извършени още разпити на свидетели и допълнителни експертизи. Ръководството на Районна прокуратура-Враца няма да позволи нерегламентиран натиск върху магистрати и разследващите органи относно законосъобразността и пълнотата на провеждането разследване.