Петчленен състав на Окръжния съд в Пазарджик осъди на общо 60 години затвор Джамал Аликов от Пещера, аржентинеца Фернандо Кастро и Васил Атанасов от Пловдив, които преди 5 години извършиха въоръжен грабеж във фирма и простреляха собственика и брат му, съобщиха местните вестници "Виделина" и "Пазарджишка Марица".

Освен това Атанасов ще трябва да излежи още 3 г. 4 месеца и 6 дни, тъй като нападението в Пазарджик е извършено в период, когато е бил в изпитателен срок по присъда за предишно престъпление.

Макар първоначално да се твърдеше, че нападателите са четирима, четвъртият така и не бе разкрит.

Грабежът беше извършен на 21 декември 2015 година в офиса на пазарджишкия строителен предприемач Спас Спасов, при когото в онзи момент били жената, с която живее на семейни начала - Катя, и неговият брат Тодор Николов. Според официалната информация, те са атакувани от няколко маскирани мъже, въоръжени с пистолети и автомат "Калашников" към 21 часа, когато приключват работа и се готвят да си тръгват.

При опит за съпротива двамата братя са простреляни в крайниците. Не успяват да се защитят, повалени са и са завързани с тиксо и свински опашки. От фирмата са откраднати над 66 000 лева и златни накити. Отнети са и мобилните телефони на бизнесмена и брат му, за да се забави подаването на сигнал на 112, след което нападателите бягат с лек автомобил.

Преди да нахлуят във фирмата, грабителите неутрализират и завързват пазача на входа, който се разминава без сериозни травми. При атаката обаче е прострелян по-тежко братът на предприемача - Тодор. Впоследствие това стана повод тримата да бъдат обвинени в опит за убийство, тъй като според прокуратурата огнестрелните рани са били реална заплаха за живота на пострадалия. Две деца - 15-годишната тогава дъщеря на бизнесмена и внукът му, към момента на престъплението 14-годишен, също са в офиса и стават свидетели на ужасяващото нападение. Като начало това не бе оповестено в името на тяхната сигурност, но бяха снети показанията им.

Обвинението срещу тримата е за грабеж в особено големи размери в условията на опасен рецидив, но искането на прокуратурата за опит за убийство на Тодор Николов не беше зачетено от съда.

Единият от обвиняемите - Васил Атанасов, беше задържан на 30 декември 2015 г. в Пазарджик, а на 2 януари 2016 г. съдът му наложи постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". Той е осъждан многократно. Джемал Аликов и Фернандо Кастро пък бяха арестувани на 7 януари 2016 г. в Пловдив.

Съдът присъди на пострадалия Тодор Николов парично обезщетение в размер общо на 110 000 лв. за причинените му неимуществени вреди. На пострадалия Спас Спасов е присъдено парично обезщетение в размер общо на 113 565 лв. за причинените му имуществени и неимуществени вреди. Освен това Спасов трябва да получи и друго парично обезщетение в размер общо на 6 000 лв. за причинените му неимуществени вреди.

На пострадалата С.Спасова е присъдено парично обезщетение в размер общо на 50 200 лв. за причинените ѝ имуществени и неимуществени вреди. На пострадалата Е.Х. е присъдено парично обезщетение в размер общо на 77 918.98 лв. за причинените ѝ неимуществени вреди. Направените по делото разноски в размер на 28 637.61 лв. са присъдени в тежест на подсъдимите, а направените разноски за преводач в съдебното производство в размер на 43 826.95 лв. остават за сметка на бюджета на съда.

Присъдата е неокончателна и подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив в 15-дневен срок.