Окръжният съд в Монтана издаде ефективна присъда от 6 години затвор за С.М. от Лом, който причинил смърт на шестима мигранти при опит да ги преведе нелегално в Румъния с лодка през река Дунав, съобщиха от Съдебната палата в Монтана, цитирани от БТА.

Обвиняемият се е признал за виновен и е получил присъда под определената от закона за това престъпление. Тя влиза в сила незабавно и не подлежи на обжалване, уточниха магистратите.

На 29 юли 2016 година група от десетима иракчани - три семейства с деца преминали нелегално границата на България и били доведени от каналджии в село Буковец, община Брусарци. Там престояли 10 дни в изоставена къща, за да изчакат удобен момент за превеждане през река Дунав в Румъния.

На 8 август 2016 година каналджиите откарали с микробус иракчаните до брега на Дунав. На необитаемо място между селата Добри дол и Сливата в община Лом ги чакал С.М., който трябвало да ги превози нелегално през реката в Румъния със самоделно направена лодка. Той качил всичките 10 души, макар да било очевидно, че броят им надхвърля капацитета й. По пътя на няколко пъти лодката спирала и се заплитала в рибарски мрежи поради неумението на С.М. да я управлява. В един момент тя се наклонила на едната страна, напълнила се с вода и потънала в средата на Дунав. В този момент се появила друга лодка с непознат мъж, който успял да качи С.М. и четирима от мигрантите, които плували. Останалите шестима, сред които четири деца, се удавили в реката. Спасените мигранти били оставени на остров срещу село Сливата, а виковете им били чути от местен рибар, който се обадил на полицията и бил изпратен катер да ги прибере. В следващите дни били открити пет трупа на удавени хора - три деца и двама мъже. Едно от телата не било открито, въпреки организираното претърсване на района с водолази.

След трагичния инцидент С.М. заминал за чужбина и се укрил. Той бил открит по-късно и задържан.