6 години лишаване от свобода при първоначален строг режим и 20 000 лв. глоба определи Специализираният наказателен съд за британеца Лийполд Алдред, обвинен от Специализираната прокуратура за ръководене на организирана престъпна група за държане и разпространение на огнестрелни оръжия, боеприпаси и хероин в особено големи размери, съобщиха от държавното обвинение.

Наказания, съответно от 3 години и шест месеца и 2 години лишаване от свобода и глоба от по 20 000 лева, получиха двамата участници в групата - българи, ангажирани с разпространението на незаконните оръжия и наркотици.

Тримата са задържани на 16 септември 2019 г. в София при специализирана операция на ГДБОП и СДВР под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура.

В хода на действията по разследването в къща в село Бистрица, обитавана от ръководителя на групата Лийполд Алдред, са намерени и иззети няколко десетки пистолета от различни марки, част от които със заличени номера или преправени от газови в бойни. В къщата, както и в автомобил, ползан от участниците в групата за разпространениет на наркотични вещества, е намерен и иззет хероин на обща стойност 4,1 млн. лева, предназначен за черния пазар.

До задържането на Алдред през септември 2019 г. той е бил издирван с Европейска заповед за арест.

Пред съда тримата участници в престъпната група са се признали за виновни.

Присъдите им са приведени в изпълнение.