Окръжният съд в Разград осъди на 20 години затвор Владислав Филков, който преди 5 години уби 75-годишния Николай Димитров от град Завет, който е баща на съдия Геновева Димитрова от Върховния касационен съд, съобщи lex.bg.

На 26 декември 2014 година Областната дирекция на МВР в Разград обяви за издирване възрастния мъж, след като близките му не го открили в дома му. Трупът на Димитров бе открит след близо два месеца в местния язовир "Мелницата", а аутопсията установи, че е бил удушен.

Още тогава Филков е бил разпитван, но обяснил, че работи в чужбина и се е върнал само за празниците, поради което не беше задържан. След като тялото на Николай Димитров бе намерено, се оказа, че 29-годишният тогава заподозрян е избягал в чужбина. Срещу Владислав Филков бе повдигнато задочно обвинение, а по-късно той бе задържан в Германия и екстрадиран.

При разследването бе установено, че убиецът първо откраднал 220 лева и мобилния телефон на възрастния човек и за да не бъде разкрит, след това го удушил, а тялото изхвърлил в язовира.

От прокуратурата съобщиха, че ще протестират присъдата, тъй като настояват за доживотен затвор без право на замяна. Пред съда в Разград наблюдаващият прокурор е изтъкнал в пледоарията си, че произнасянето на присъдата повече от 4 години след убийството се дължи на назначените множество експертизи, отсъствието на свидетели от страната и разпита им чрез видеоконферентни връзки, както и на укриването на подсъдимия.