Окръжният съд в Пловдив призна за виновен и осъди на 20 години затвор 43-годишния Илия Стоичков, обвинен за жестокото убийство на преподавателя в Института по растителни генетични ресурси в Садово доц. Стефан Нейков.

Стоичков застана пред съда по две обвинения - убийство, извършено по особено мъчителен за жертвата начин, както и кражба на златен синджир. На 3 юли м.г. шофьорът на камион преби до смърт с бухалка 70-годишния преподавател. Нейков е получил тежки наранявания по главата и тялото, множество кръвонасядания, две рани на главата, емболия, множество счупени ребра и кръвонасядания. Освен това Илия Стоичков се изгаврил с него. Той разкъсал аналния отвор на пребития, като е пъхнал бухалката в него.

След убийството шофьорът и 32-годишната му съпруга задигнали и златен синджир на стойност 747 лева от жертвата, след което младата жена го оставила в заложна къща в Стамболийски.

Основният мотив за убийството е връзка между жената на Илия - Иванка и доц. Стефан Нейков. Младата жена карала част от студентското си обучение при 71-годишния преподавател, който последните години преди смъртта си е бил пенсиониран, но работил като научен сътрудник в Институт по растителни генетични ресурси в Садово.

По обвинението за умишлено убийство 43-годишният Стоичков получи 18-годишна присъда. За кражбата съдебният състав начело със съдия Хаджиев определи 3 години лишаване от свобода. Така общото наказание бе кумулирано на 20 години затвор и ще бъде изтърпяно при първоначален общ режим.

Съпругата и двете деца на убития, които бяха конституирани като частни обвинители по делото, ще получат общо 220 000 кръвнина. Сто хиляди лева ще трябва да изплати Стоичков на Ирена Нейкова за причинени неимуществени вреди. Наталия и Николай Нейкови ще получат по 60 000 лв. Близките заявиха, че са доволни от присъдата. 

Осъденият ще трябва да заплати и разходите по делото, които възлизат на 3360 лв. Той ще трябва да възстанови и разноските на семейството в размер 1800 лева.

Прокурорът по делото, което се гледа при закрити врата, Георги Пенев бе категоричен, че ще обжалва и ще иска доживотна присъда. Над 30 години съм прокурор по тежки дела, но такава жестокост не сме виждали. Страшно е", заяви обвинителят. 

Защитата на Илия Стоичков - адвокат Красимир Алдъров, заяви, че неговата теза е, че убийството е настъпило по непредпазливост и, че клиентът му не е имал намерение да се стига до тази драматична развръзка. Той също ще обжалва, защото смята, че присъдата е висока.