Окръжният съд в Пловдив постанови ефективна и условна присъди за двама бивши инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните, които бяха признати за виновни, че са поискали и приели подкуп в размер на 1000 лева и две чанти с млечни продукти, за да не извършат действия по служба - да не съставят акт за установяване на административно нарушение. 

Григор Милчев и Светослав Нестеров бяха задържани заради получените облаги от мандра в първомайското село Искра. Присъдата за Милчев е 18 месеца лишаване от свобода и глоба в размер на 5000 лева. Нестеров получава 1 година условна присъда с 3-годишен изпитателен срок и глоба в размер на 2000 лева.

През юни миналата година, при проверка във фермата в Искра те установили нарушения, но предложили да си „затворят очите“ срещу определена цена. Двамата служители поискали 1000 лева и две торби сирене и кашкавал. Фермерите привидно приели офертата, но веднага сигнализирали в полицията, чийто специализиран екип заложил капан на определеното място. Корумпираните държавни чиновници били заловени с парите и продуктите, открити в личната кола на единия на обща стойност близо 1100 лева. Има данни, че съдружниците в мандрата не за първи път са изнудвани от инспекторите, които веднага след арестуването им бяха уволнени.

Те вече няма право да заемат съответните длъжности за срок до 2 години.

Определението на Окръжен съд не е окончателно. То подлежи на обжалване и протест.