Младеж ще изтърпи 18 години "лишаване от свобода" за опит за убийство, реши Добричкият окръжен съд. 19-годишният наказанието за Стивън С. първоначално ще търпи присъдата при строг затворнически режим.

Съдът призна младежа за виновен, че през нощта на 12 август 2017-а е влязъл в дома на 79-годишен мъж в добричкото село Росица и му е нанесъл множество силни удари по главата и тялото. Стивън търсил пари в къщата, но като не открил, взел от масата две кутии с цигари, едната от които била почти празна.

На сутринта възрастният мъж е бил открит от свой родственик паднал на пода - окървавен и неконтактен. В много тежко състояние пострадалият е откаран в болница и оцелял само благодарение на оказаната му навреме високоспециализирана медицинска помощ, показва съдебната експертиза. Мъжът се възстановявал в хоспис, където, докато течало досъдебното производство, починал от внезапна сърдечна смърт.

Съдът уважи гражданските искове на двамата наследници на починалия - в размер на 2400 и 3799 лева, за причинените имуществени вреди.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативния съд във Варна в срок от 15 дни.