Бургаският окръжен съд постанови присъда от 17 години лишаване от свобода за 55-годишния Владимир Колев, подсъдим за това, че след употреба на алкохол е причинил смъртта на 33-годишния колоездач Евелин Дуков от Царево. Катастрофата стана на 3 декември 2017 година.

Наказанието, отредено от магистратите, е по-високо от това, което прокуратурата поиска - 15 г. затвор, но по-малко от настояването на роднините на загиналия - максималните 20 г.

Самият Колев не се признава за виновен и твърди, че не помни във фаталния ден да е карал колата. Той не крие, че е пил, защото имал лични проблеми, но твърди, че цял ден прекарал в почивната база "Родни простори" в Приморско, където работел.

Според прокуратурата обаче има достатъчно доказателства, които уличават подсъдимия в повдигнатото му обвинение.

Още в съдебната зала Колев бе арестуван, тъй като досега беше с мярка за неотклонение "подписка", съобщи "24 часа".

"Исках да ви разкажа какъв човек съм загубила, но той не може да се опише само с думи. Сега мисля само какъв ще бъде животът ни оттук нататък и какво ще кажа на детето ни, което не спира да пита защо тати си тръгна и стана звездичка. Трябва ли да го лъжа, че си е тръгнал или да му кажа, че е бил убит? Да бъда ли честна с него, за да знае в какъв свят живеем", разплака се по-рано пред съда вдовицата Людмила Дукова.

Тя добави, че за нея е важно един ден да каже на детето си, че някой все пак се е постарал да накаже справедливо убиеца на баща му.

"Ако загубиш брат си, усещането е, че губиш себе си. Аз се чувствам напълно загубена", каза пък сестрата на загиналия Даниела Атанасова, която подчерта, че всеки ден пияни убиват хора, а после се разхождат свободни сред нас.

Според обвинителния акт Колев е шофирал в пияно състояние, преминал е през кръстовището на изхода на Приморско с превишена скорост от 94 км/ч., навлязъл е в насрещната лента и е връхлетял върху колоездача. От удара Евелин хвърчал на 3-4 метра във въздуха, след което се блъснал в панорамното стъкло на автомобила и паднал на асфалта. Вместо да спре да помогне, водачът продължил със същата скорост, след което опитал да укрие автомобила в почивна база в Приморско, в която работел.

В съдебната зала бяха изгледани и записи от охранителни камери, заснели катастрофата.

Адвокатът на подсъдимия - Владимир Пенев, обаче заяви, че част от свидетелските показания били противоречиви, а обвинителната теза на прокуратурата - несъстоятелна.

В последните си думи преди присъдата самият Колев заяви само, че иска да бъде подложен на детектор на лъжата, за да убеди останалите, че не е извършил престъплението.

"От 40 г. съм шофьор, ако съм бил постоянно пиян, както ме изкараха тук, досега все щяха да ме спрат за такова нарушение. Пред базата, в която работих, има полицейско КПП, как да изляза пиян?", попита той.

По думите му, ако искал да скрие нещо, то щял да изтрие записа от охранителните камери от почивната база, които също са приложени по делото. На тях се вижда как кога колата му - "Опел Вектра", е напуснала базата и кога се е върнал.

Разследващите са открили ДНК на подсъдимия по волана на автомобила, премазал колоезадача, както и по угарки от цигари, открити в колата, но не и по скоростния лост и шофьорската врата.