13 дилъри, обвинени за участие в организираната престъпна група за държане и разпространение на наркотици в София и страната на Стефан Бонев-Сако, получиха ефективни и условни присъди. Четирима от тях вече са преведени в Софийския затвор, след като на 9 октомври 2020 г. Специализираният наказателен съд одобри споразумението им с прокуратурата, имащо последиците на влязла в сила присъда, съобщиха от държавното обвинение.

Двама от осъдените ще изтърпяват наказания от по 2 години и 2 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим, наложени са им и по 10 000 лева глоба. Другите двама - съответно 1 г. и шест месеца и 10 месеца лишаване от свобода, както и по 2500 лв. глоба. Условни наказания между 2 години и 1 година и 8 месеца лишаване от свобода с изпитателен срок между 3 г. и 6 месеца и 4 г. получиха обвинените с по-малък интензитет на участие в престъпната дейност. Повечето от тях за осъдени и на глоби от по 2500 лв.

Всеки от осъдените призна вината си за участие в престъпната група, повечето от тях - за държане и разпространение на наркотични вещества, а двама – и за държане без разрешение на боеприпаси и за изнудване с физическа принуда. Всички те ще трябва да платят солидарно 1685 лв. разноски по делото.

Наркогрупата, наброяваща 17 души, бе неутрализирана на 18 ноември 2019 г. Лидерът Сако оттогава се укрива и материалите по отношение на него са отделени в друго дело. Трима от участниците отказаха да сключат споразумение с прокуратурата и съдебното дело срещу тях ще се разглежда по общия ред. Събраните доказателства по досъдебното производство сочат, че от началото на януари 2016 г. групата е разпространявала в София и страната канабис, амфетамин, метамфетамин, екстази и редица други високорискови наркотични вещества (т.нар. нови дроги). Различни количества наркотици за десетки хиляди левове бяха открити в жилища в няколко столични квартала, в автомобили, в сервизни помещения, в хотелска стая на Гребна база „Панчарево“, ползвани от дилърите.

Действията по неутрализиране на групата започнаха по време на продажба на амфетамин на едро в столична бензиностанция. Съгласно постигнатото споразумение, около 70 000 лева, придобити от групата чрез престъпна дейност, са отнети в полза на държавата. На пострадалия от изнудване (извършено от участник в групата) са възстановени отнетите близо 13 000 лева.