Софийският градски съд (СГС) постанови присъда от 13 години затвор при първоначален строг режим на Й.И., пребил до смърт майка си през 2019 г.

Подсъдимият е признат за виновен в това, че в периода 16-17 април 2019 г. в апартамент в столичния ж.к. "Младост", умишлено е умъртвил майка си С.М., като ѝ причинил несъвместими с живота травми чрез нанасяне на множество удари с ръце в областта на главата и тялото, притискане с ръка на главата ѝ върху тъпи предмети и притискане на гръдния ѝ кош.

Деянието е извършено по особено мъчителен за жената начин, тъй като тя е имала възможност да осъзнава случващото се и емоционално да го преживява, както и да изпитва силни болки от нараняванията. Подсъдимият е проявил особена жестокост, тъй като е нанесъл множество удари в различни части на тялото на майка си, въпреки нейната активна съпротива.

При определяне на наказанието съдът е отчел констатираните чрез няколко съдебно психиатрични и психологични експертизи психични заболявания, от които страдал подсъдимият, включително нарушения на екзекутивния контрол на Й.И. Заболяванията не изключват неговата вменяемост, но са улеснили извършването на престъплението. Друго смекчаващо вината обстоятелство е младата възраст на Й.И.

Подсъдимият е на 24 години, със средно образование, неосъждан.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване и протестиране пред Софийски апелативен съд.