Тричленен съдебен състав на Върховния касационен съд на Румъния издаде окончателни присъди по дело за незаконно връщане на земи по черноморското крайбрежие, съобщава информационният сайт Зиаре, цитиран от БТА.

Общо 32 души бяха осъдени по делото, което продължи над 10 години, а сумата от присъдите им възлиза на 120 години затвор. Десетки хектари площи бяха върнати на държавата или на град Констанца.

Един от осъдените по делото е Раду Мазаре - бивш кмет на Констанца, който получи окончателна присъда от 9 години затвор. Преди няколко години той избяга в Мадагаскар. Сега предстои румънските власти да издадат международна заповед за арест на бившия кмет, който е изпратен на съд и по други дела.

Мазаре беше обвинен, че заедно с други високопоставени държавни служители е реституирал незаконно площи в центъра на Констанца и в курорта Мамая, с което са нанесени щети в размер на около 114 милиона евро, от които близо 78 милиона на румънската държава и 36 милиона на град Констанца.

Сайтът отбелязва, че делото се отнася за незаконното връщане на близо 80 терена, а деянията са били извършени в периода 2002-2004 г. Съдебният процес започна през 2008 г. и завърши малко преди да изтече давността му през 2020 г.

По същото дело бизнесменът и бивш акционер на футболния клуб "Динамо" Кристи Борча получи петгодишна присъда затвор. Съдът нареди също да му бъде конфискувана сумата от 1 милион евро.