Окръжната прокуратура в Пловдив внесе в съда обвинителния акт срещу 33-годишния Здравко Дечкин за убийството на пловдивската бизнесдама и милионерка Виолета Балабанова.

Жестокото престъпление бе извършено преди 11 години, а близо десетилетие убиецът се укриваше от правосъдието. Заедно с Дечкин на съд е предаден и 32-годишният син на жертвата - Георги Балабанов, който го е наел да извърши убийството, защото искал да придобие цялото наследство.

През 2009 г. Здравко и Георги поддържали приятелски отношения, като посещавали различни заведения в Пловдив. По това време отношенията между Георги и 56-годишната му майка Виолета били влошени, защото той не работел, но водел разточителен начин на живот – купувал скъпи автомобили, наел си охранители, посещавал различни заведения, напуснал съпругата си, въпреки че имали две малки деца. Семейството било с добри финансови възможности, понеже бащата на Георги развивал успешен бизнес. Семейството имало имоти в  Пловдив, които отдавали под наем. През 2007 г. бащата на Георги починал и оттогава синът настоявал пред майка си, част от тях да бъдат продадени, за да получи дял от парите и да продължи да води същия начин на живот.

Виолета Балабанова обаче не била съгласна. Синът й започнал да взема заеми от различни хора, които не можел да върне. Той знаел, че майка му носи в себе си нотариалните актове за имотите и държи пари в каса в дома си и решил да наеме някой, който със сила да отнеме чантата й с документите и ключовете за сейфа.

Георги предложил на Здравко да нападне майка му с нож и да й отнеме дамската чанта. Обещал му, че ако изпълни поръчката, ще му даде 17 000 лева или автомобила си „БМВ Х5“. Дечкин се съгласил с условията и приел, защото имал нужда от пари. На 30 септември 2009 г., Георги Балабанов се обадил на майка си и настоял да отидат на вечеря. Жената се съгласила. Тогава синът се обадил на приятеля си Здравко и му казал към колко часа ще се върнат от ресторанта. Синът инструктирал нападателя да чака майка му пред жилищната кооперация, където живеела в центъра на Пловдив.

Към 19,50 часа синът оставил майка си пред дома й. Там чакал Здравко Дечкин, който се бил скрил във входа. Виолета Балабанова се отправила към кооперацията. Когато влязла, от стълбищната площадка изскочил младият мъж и я нападнал. Той държал в ръката си нож, който насочил към тялото на бизнесдамата и започнал да дърпа чантата й. Балабанова я стиснала и се отдръпнала назад. Успяла да излезе на тротоара пред входа, но Дечкин продължавал да я дърпа. Жената не пускала дамската си чанта и се развикала за помощ. В този момент Здравко нанесъл няколко удара с нож в ръцете и в корема на Виолета, след което срязал дръжката на чантата, взел я и избягал.

Съседи видели ранената жена и се обадили на Спешна помощ. Пострадалата била откарана в болницата, където въпреки лекарската намеса е починала на 8 октомври 2009 г.

След смъртта й Георги Балабанов продал наследствените имоти, за да се разплати с кредиторите и да продължи да води предишния си начин на живот. Той не платил сумата от 17 000 лева на Здравко, нито му прехвърлил автомобила си „БМВ Х5“. Оттогава двамата спрели да подържат отношения.

На 15 юни 2012 г. Георги умира при катастрофа. Няколко години делото е било спряно заради неизвестен извършител. През 2018 г. наказателното производство е възобновено, като през 2019 г. Здравко Дечкин е задържан и обвинен.

От май 2019 г. той е в затвора с мярка за неотклонение „задържане под стража“. За престъплението, в което е обвинен, законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 15 до 20 г., доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.