Окръжният съд в Пловдив осъди на 10 години затвор при първоначален общ режим 47-годишния шофьор, който на Великден миналата година предизвика катастрофа с три жертви на Околовръстния път в Пловдив.

Иво Даскалов, известен с прякора си Иво Лудия, бе признат за виновен за това, че на 2 май м.г. при управление на джип БМВ-Х5 е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на трима мъже. Двама от загиналите са били спътници на Лудия, а третата жертва е шофьорът на идващия насреща лек автомобил - бившият полицай Николай Иванов. Мъжете са на 35 г., 43 г. и 38 г.

Случаят е особено тежък, тъй като Даскалов е седнал зад волана в пияно състояние, с концентрация на алкохол в кръвта 2,17 на хиляда.

Окръжните магистрати отнеха и правото на Лудия да шофира за срок от 12 години. 

Делото е протекло в процедура по реда на съкратеното съдебно следствие, съобщават от прокуратурата. Иво Даскалов е признал изцяло фактите и обстоятелствата, изложени в обвинителния акт. Така по закон присъдата му е намалена с 1/3 - от първоначалния размер от 15 години "лишаване от свобода" на 10 г.

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд-Пловдив.