Основателят на "Фейсбук" Марк Зукърбърг съобщи, че ще дари още 100 милиона долара на местните изборни администрации в САЩ, предаде Франс прес.

Това е в допълнение към обещаните миналия месец 300 милиона долара от Зукърбърг и съпругата му Присила Чан за организирането на изборите на 3 ноември.

Средствата ще бъдат използвани за купуване на машини за гласуване, за маски и друго предпазно оборудване за служителите в изборните секции.

Зукърбърг отрече да има политически мотив зад даренията му. Той каза в публикация в социалната мрежа, че решението му е продиктувано от ситуацията с коронавируса и недостатъчното публично финансиране за организирането на изборите.

Същевременно "Туитър" премахна няколко фалшиви профила на хора, представящи се за афроамериканци поддръжници на Доналд Тръмп, предаде Франс прес.

"Нашите екипи работят неспирно, за да разследват тази дейност и ще вземат мерки, съгласно правилата на "Туитър", ако туитовете ги нарушават", каза говорител на базираната в Сан Франциско компания.

Някои от акаунтите са били следвани от десетки хиляди хора.

Социалните мрежи като "Туитър" и "Фейсбук" се мобилизираха с наближаването на президентските избори на 3 ноември, за да покажат, че са си извлекли поуки от скандалите през 2016 г., когато вотът бе белязан с масови кампании по дезинформация, отбеляза АФП.