Въоръжен мъж загина и седем души бяха арестувани след престрелка и зрелищно преследване с коли северно от Амстердам снощи, съобщи местната полиция, цитирана от Франс прес.

Драмата, която държа Нидерландия със затаен дъх цяла вечер, е започнала малко след 14 часа, когато въоръжени крадци са атакували инкасо автомобил в близост до компания за ценни метали. Според нидерландски медии автомобилът е превозвал значително количество злато и диаманти на стойност от близо 50 милиона евро.

След атаката заподозрените са избягали с най-малко две коли, а десетки полицаи преследваха заподозрените по пътища и през поляна близо до Амстердам.

На заснето от очевидци видео се вижда как кола катастрофира и крадците, облечени изцяло в черно, побягват пеша. На друго видео се вижда апокалиптична сцена на престрелка между бегълците и полицаите, докато над тях прелитат хеликоптери, а в близост гори автомобил.

Двама от заподозрените са били ранени, а в последствие единият е издъхнал от раните си.

Властите съобщиха, че обирджиите са били въоръжени с автоматични оръжия и са влезли в престрелка с полицията по време на изключително необичайното преследване. Свидетели говорят, че нападателите са стреляли с автомати "Калашников".

Говорител на полицията, цитиран от местната телевизия AT5, заяви, че насилието е "безпрецедентно".

"Чудо е, че никой друг не е ранен", заяви говорителят на полицията в Амстердам Роб ван дер Веен. Според AT5 никой от свидетелите или полицаите не е пострадал при престрелките.