Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев изрази подкрепа за декриминализиране на марихуаната, което е в процедура в парламента, пише в. "Нова Македония".

Заев посочи, че той лично подкрепя и легализация на канабиса, защото, както обясни, "чрез тази мярка ще можем да развием дейности в сферата на услугите, които много малко участват в нашия БВП".

"Ще се развият ресторантьорството и туризмът в държавата. Всички съществуващи и нови обекти, съгласно лицензите, които получат, ще могат да предлагат марихуана и канабис, което може да помогне за развитието на сферата на услугите в държавата", заявил Заев.

Той е посочил също, че очаква възможно най-прозрачна процедура, отбелязвайки, че ще използва всичкия възможен потенциал за рестарт на македонската икономика, пише вестник "Нова Македония".

По думите на премиера обществените нагласи по отношение на декриминализацията на канабиса са позитивни.

Припомняме, че още преди две години Заев призова да се инвестира в канабис. В средата на октомври първата компания, лицензирана за производство на медицински канабис в Северна Македония, отвори врати. Стойността на инвестицията се оценява на 16 милиона евро. Премиерът Зоран Заев заяви на откриването на фабриката, че инвестициите в разгара на пандемията от коронавирус "вдъхват сигурност и създават работни места".

Още през август 2019 г. стана ясно, че американският бизнесмен Майкъл Струмейтис, известен още като Краля на марихуаната и съпруг на Цеци Красимирова, проявява интерес да инвестира в Северна Македония.