Журналистите от Филипините и Русия Мария Реса и Дмитрий Муратов взимат тази година Нобеловата награда за мир заради борбата им за защита свободата на словото в двете страни, съобщиха от Нобеловия комитет. 

"Г-жа Реса и г-н Муратов получават Наградата за мир за смелата им борба за свобода на словото във Филипините и Русия. В същото време те са представители на всички журналисти, които отстояват този идеал в свят, в който демокрацията и свободата на медиите се сблъскват с все по-неблагоприятни условия", обявиха още от Нобеловия комитет. И допълват, че свободата на словото е предпоставка за демокрацията и дълготрайния мир.

Дмитрий Муратов е главен редактор на независимия руски вестник "Новая газета", за който работеше и Анна Политковска, застреляна на рождения ден на Владимир Путин през 2006 г. Предишният лауреат от Русия на Нобеловата награда за мир бе Михаил Горбачов през 1990 г., а преди това и Андрей Сахаров през 1975 г.  

Муратов според Нобеловия комитет от десетилетия защитава свободата на словото при условия, които в Русия стават все по-трудни. 

Снимка: GettyImages

Мария Реса е главен редактор и съосновател на филипинския сайт за разследваща журналистика Rappler. Тя е отличена за "използването на свобода на изразяване, показвайки злоупотребата със власт и сила, както и растящия авторитаризъм в родината ѝ - Филипините". 

Rappler обърна специално внимание на предизвикалата противоречия и кървава кампания за борба с наркотиците на филипинския президент Родриго Дутерте. Реса и платформата ѝ "документираха също така как социалните мрежи се използват за разпространението на фалшиви новини, за нападки срещу опоненти и за манипулация на общественото говорене", изтъква Нобеловият комитет. 

Снимка: GettyImages

"Фактологията в репортажите, които ни помагат да бъдем информирани и да си съставим представа за текущите събития в хода на тяхното развитие, е от ключово значение за правилното функциониране на откритата обществена дискусия и демократичните институции", заяви ръководителят на Института за изследване на мира в Осло Хенрик Урдал. 

В своята 120-годишна история Нобеловата награда за мир никога не е била присъждана на представители на независимата преса. 

Тя ще бъде връчена на 10 декември, когато се чества годишнината от смъртта на учредителя на Нобеловите награди Алфред Нобел, отбелязва Ройтерс. Престижната награда е съпътствана от връчването на златен медал и на парично възнаграждение в размер от близо 980 хиляди евро.

Двамата лауереати са избрани между 329 кандидати. За отличието се спрягаха и имената на опозиционера Алексей Навални, беларуската му колежка Светлана Тихановска и дори активистката за климатичните промени Грета Тунберг.