В чест на годишнината от рождението на Майка Тереза Призренско-Прищинската епископия в сътрудничество с Института за духовно и културно наследство на албанците - Скопие (ИДКНА-С), организира тържествена академия. По този повод бяха възхвалени животът и делата на Гонджа Бояджиу (рожденото име на Майка Тереза) и бе казано, че те трябва да служат като пътеводител за нашия живот, съобщи за БТА агенция КосоваПрес.

Епископът на Косово Доде Джерджи заяви, че почитането ѝ не е задължение, а привилегия, защото според него всички народи по света биха искали да имат една Майка Тереза.

В речта си министърът на културата Хайрула Чеку похвали фигурата на Майка Тереза, като същевременно заяви, че грижата ѝ за бедните и животът ѝ, посветен на защитата на тези, които най-много се нуждаят от нея, трябва да ни служат като пътеводна светлина в живота.

Свещеникът Луш Джерджи, автор на биографията на Гонджа Бояджиу, даде висока оценка на живота и делото на Майка Тереза, като представи биографията ѝ от началото до последните постижения.

Междувременно директорът на Института за духовно и културно наследство на албанците - Скопие ((ИДКНА-С) Скендер Хасани заяви, че са създали отдел, който се занимава конкретно с фигурата на Майка Тереза.

Тази организация отбеляза откриването на дните на Майка Тереза, които ще продължат до нейния литургичен празник, 5 септември.

Албанската нобелова лауреатка Годжа Бояджиу - Майка Тереза, е родена на 26 август 1910 г. в Скопие. След като живее в Македония в продължение на осемнадесет години, тя се премества в Ирландия, а след това в Индия, където живее през по-голямата част от живота си.

"В сърцето си винаги пазя моя албански народ. Много съм се молила на Бог да настъпи мир в сърцата ни, във всички наши семейства, в целия свят. Много се моля за децата си - и за мен, и за сестрите ми. Моля се за вас", това са думите на Света Майка Тереза, които си припомняме в годишнината от нейния рожден ден.